Απολυμάνσεις

  • PDF
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Στη Α&Ω έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος γνώσης σχετικά με το βιολογικό κύκλο, τις συνήθειες καθώς και για τα τρωτά σημεία όλων των ειδών των παρασίτων που μπορούν να επηρεάσουν την επιχείρησή σας. Επίσης, έχουμε αναπτύξει ασύγκριτη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη αντιμετωπίζοντας τα παράσιτα, ενώ η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί το κλειδί στο να μας παράσχει το ασυναγώνιστο οπλοστάσιο που διαθέτουμε προκειμένου να διατηρούμε τους χώρους σας ελεύθερους παρασίτων.

 

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ

ΕΞΑΠΛΩΣΗ
Η γερμανική κατσαρίδα είναι το πιο διαδεδομένο είδος στον κόσμο και πιθανόν το πιο ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα. Συναντάται μέσα και γύρω από τις οικίες, τα διαμερίσματα, τα εστιατόρια, τα Super – Markets και τα εργαστήρια παρασκευής και διάθεσης τροφίμων. Σημαντική εξάπλωση παρατηρείται στα πλοία και ιδιαίτερα στα κρουαζιερόπλοια.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η γερμανική κατσαρίδα έχει μήκος περίπου 5/8 inch – 16 mm. Τα αρσενικά έχουν χρώμα καστανόξανθο ενώ τα θηλυκά είναι πιο σκούρα.Αυτή η κατσαρίδα αναπαράγεται όλο τον χρόνο εσωτερικώς, αλλά η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι περίπου 70F ή 21C.Η θηλυκή κατσαρίδα μεταφέρει τον ωόσακκο της έως ότου αυτός είναι έτοιμος να εκκολαφθεί. Ο αριθμός των αυγών σε κάθε ωόσακκο είναι 30-40 παράγοντας στην ζωή του 4 έως 8 ωοσάκκου

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ
ΕΞΑΠΛΩΣΗ
Αυτό το είδος αν και ονομάζεται κοσμοπολίτικο δεν συναντάται στις βόρειες περιοχές όπως άλλα είδη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Είναι η μεγαλύτερη στο είδος που συναντάται στα σπίτια έχοντας μέγεθος 1.1/2 inch -38 mm. Έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα προς καστανό.Ένας κανονικός ωοσάκκος περιέχει 16 αυγά τοποθετημένα σε δυο σειρές. Μετά από 30 – 45 ημέρες εκκολάπτονται τα αυγά.Μπορεί να σχηματίσει 10 – 90 ωοσάκκους στην διάρκεια της ζωής του με μικρό ποσοστό όμως επιβίωσης των νυμφών.ΣΑΝ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙORIENTAL – SMOKYBROWN – AUSTRALIAN – SURINAM.κ.λ.π.
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Παρ’ολο που πολλά είδη έχουν την ικανότητα να πετάξουν είναι τυπικά βαδιστικά έντομα και μετακινούνται με αρκετά μεγάλη ταχύτητα.Ζουν πολλές μαζί σε αρκετά μεγάλες αποικίες και βασικά είναι νυκτόβιες.Είναι έντομα παμφάγα και καμία από τις τροφές που προορίζονται για τον άνθρωπο δεν εξαιρείται από την διατροφή τους, παρουσιάζοντας προτίμηση στις ζαχαρούχες και αμυλούχες τροφές. Συναντιούνται κοντά σε σωλήνες ζεστού νερού, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία φρεάτια αποχέτευσης και γενικά όπου η ύπαρξη τροφής, θερμοκρασίας και υγρασίας είναι διαθέσιμη.
ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Η υγειονομική σημασία είναι μεγαλύτερη απ’ότι πιστεύεται, γιατί όπως έχει αποδειχθεί συγκρατούν παθογόνα βακτήρια, μεταφέρουν ιούς, πρωτόζωα, μύκητες, που προσβάλλουν τον άνθρωπο και αλλά σπονδυλωτά ζώα.Η συνήθεια τους να τρέφονται με περιττώματα όσο και με τις τροφές του ανθρώπου αποτελεί δείγμα για τον πιθανό κίνδυνο της υγείας του.(Δυσεντερία – γαστρορραγία – διάρροια – σιγγελωση – αναπνευστικές λοιμώξεις τροφικές δηλητηρίασης. κ.λ.π.).
ΠΡΟΛΗΨΗ
Οι κατσαρίδες χρειάζονται τροφή, νερό και καταφύγιο στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν.Περιορίζοντας αυτούς τους τρεις παράγοντες μπορεί να επιτευχθεί μείωση του πληθυσμού.
· · Με επιδιόρθωση των υδροσωλήνων.
· · Με σιγύρισμα και μετατόπιση πιθανών καταφύγιων.
· · Σφραγίζοντας πιθανές εισόδους σε οικήματα.
· · Ανακατασκευάζοντας μέρη για την εξάλειψη καταφυγίων.
· · Με την τοποθέτηση των τροφίμων σε καλά προφυλαγμένα μέρη.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Η καλή πρόληψη δεν μπορεί από μόνη της να εξουδετερώσει μια καλά εγκαταστημένη αποικία από ένα πολυδίαιτο είδος όπως π.χ αυτό της γερμανικής κατσαρίδας.Οι υπολειμματικοί ψεκασμοί στα σημεία όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες (ρωγμές, υπόγεια, φρεάτια, εσωτερικά και εξωτερικά της οικίας )και όπου αυτές φωλιάζουν και αναπαράγονται δίνουν, αποτελεσματική και ακίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αντιμετώπιση. Δολώματα για κατσαρίδες, κολλητικές παγίδες με φερορμόνες και gel είναι επίσης διαθέσημα αλλά αποτελεσματικά σε μικρής έκτασης προσβολές.

ΠΟΝΤΙΚΙΑ & ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ

ΠΟΝΤΙΚΙΑ
ΕΞΑΠΛΩΣΗ
Ζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης από τον τροπικό ως την Αρκτική και την Ανταρκτική.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
O ποντικός δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον μικρό αρουραίο. Το κεφάλι και τα πόδια του ποντικού είναι σε αναλογία με το σώμα του.Τα ποντίκια έχουν εξαιρετικές αναπαραγωγικές ιδιότητες. Στις 35 ημέρες της ζωής τους ωριμάζουν και μεταφέρουν τα έμβρυα για 18 έως 21 ημέρες. Αν η θηλυκιά αποβάλει μπορεί να ξαναμεινει έγκυος μέσα σε 48 ώρες. Ο μέσος όρος των νεογνών είναι περίπου 6. Γενετικοί παράγοντες, η εύρεση τροφής και η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσουν αυτό το νούμερο. Το θηλυκό θηλάζει τα νεογνά για περίπου 4 εβδομάδες και μπορεί να μείνει έγκυος κατά την διάρκεια αυτή.Για τους λόγους αυτούς και σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να παράγει μικρά κάθε 40 με 50 ημέρες. Κάτω από ιδανικές συνθήκες ( οι οποίες βρίσκονται εσωτερικά ) τα ποντίκια μπορούν να αναπαραχθούν όλο το χρόνο.Τα νεογέννητα ποντίκια είναι εξαιρετικά μικρά, τυφλά, ροζ, και γυμνά. Μετά από τρεις εβδομάδες περίπου είναι πλήρως καλυμμένα με τρίχωμα, κάνουν μικρές διαδρομές από τις φωλιές τους και τρέφονται με στερεά τροφή. Τα ποντίκια ζουν συνήθως 15 – 18 μήνες.

ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ : ΝΟΡΒΗΓΙΚΟΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΣ – ΑΡΟΥΡΑΙΟΣ ΣΤΕΓΗΣ
ΕΞΑΠΛΩΣΗ
Ο Νορβηγικός αρουραίος είναι ο πιο συνηθισμένος των αρουραίων και συναντάται παντού. Ο αρουραίος της οροφής συνήθως βρίσκεται στα λιμάνια και είναι επίσης ένας οικιακός αρουραίος.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τα αρσενικά είναι ικανά για ζευγάρωμα κάθε στιγμή αλλά τα θηλυκά ανταποκρίνονται μόνο στην διάρκεια των ζεστών περιόδων οι οποίες μπορεί να επεκταθούν και 9 μήνες. Ο αριθμός των νεογνών σε μια γέννα ποικίλει από 6 – 22, ο μέσος όρος σε μια γέννα θηλυκού είναι 6 – 8.Μπορούν να κάνουν μέσα σ’ ένα χρόνο από 3εως12 γέννες, με, μέσο όρο 3 έως 6 την χρονιά. Τα νεογέννητα είναι εξαρτώμενα από την μητέρα τους σε τροφή για περίπου 3 εβδομάδες και μετά τρέφονται με στερεή τροφή.Ο χρόνος ζωής τους σ’ ένα πληθυσμό είναι περίπου 6 μήνες.
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Οι αρουραίοι και τα ποντίκια έχουν χαμηλή όραση και αχρωματοψία αλλά η αίσθηση της οσμής, της γεύσης, της ακοής και της αφής είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη.Δραστηριοποιούνται συνήθως, μισή με μια ώρα μετά το σούρουπο αφού το περιβάλλον έχει γίνει ήσυχο. Όταν δεν ενοχλούνται ψάχνουν για τροφή οποιαδήποτε στιγμή στην διάρκεια της μέρας ή της νύχτας.Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη φωλιάσματος για τους αρουραίους είναι κάτω από το έδαφος, στα πατώματα των κτιρίων, και άλλες κλειστές περιοχές των κτιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καταφύγιο αν μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτά. Φωλιές συχνά βρίσκονται σε σωρούς από σκουπίδια και εμπορεύματα, που έχουν αποθηκευτεί πάνω από μήνα χωρίς να μετακινηθούν. Στις κατοικημένες περιοχές ζουν εξωτερικά σε αυλές, γκαράζ, πέτρες και σε υπόνομους.Σκάβουν στο έδαφος με τα μπροστά πόδια και πετούν το χώμα με τα πίσω, μπορούν επίσης να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, να πηδούν, να σκαρφαλώνουν και να κολυμπούν περίφημα.
ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Τα τρωκτικά συνήθως στις οικίες καταστρέφουν και επιμολύνουν τα τρόφιμα. Θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές ζημιές που γίνονται σε σπίτια και αγροικίες.Μασούν οτιδήποτε υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο για την δημιουργία των φωλιών τους, όπως χαρτιά, υφάσματα, υαλοβάμβακα καθώς και σκληρά υλικά όπως κόκαλα, αλουμίνιο, καλώδια, ξύλα κ.α.Το σμάλτο των δοντιών τους είναι 5, 5 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι.Τα σαγόνια τους μπορούν να ασκήσουν πίεση 24, 000 lbs/ inc2.Μπορούν εύκολα να μασήσουν πλαστικές σωλήνες, μεταλλικούς κάδους και επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν φωτιές από το μάζεμα των σπίρτων στις φωλιές τους και με την πρόκληση βραχυκυκλώματος από το μάσημα των καλωδίων.Παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταφερθούν απ’ ευθείας στον άνθρωπο από το δάγκωμα του ποντικού ή από τα τρωκτικά σε παράσιτα όπως ψύλλους – τσιμπούρια – ψείρες κ.λ.π, που τσιμπούν τον άνθρωπο και τα ποντίκια ή από την μόλυνση των τροφίμων με τα κόπρανα και τα ούρα τους.( Πανώλη, τυφοειδής πυρετός, λεπτοσπείρωση τριχίνωση και τροφική δηλητηρίαση.)
ΠΡΟΛΗΨΗ
Δυο κυρίαρχα πράγματα πρέπει να είναι στο μυαλό μας για την προστασία των κτιρίων.
· Τα εξωτερικά μέρη των κατασκευών πρέπει να είναι φτιαγμένα από υλικά ανθεκτικά στο ροκάνισμα των τρωκτικών, και όλα τα ανοίγματα πρέπει να είναι ασφαλώς κλειστά ή προστατευμένα με πόρτες, κάγκελα, παραπετάσματα κ.λ.π.
· Το εσωτερικό του κτιρίου δεν πρέπει να έχει κενούς χώρους, όπως διπλούς τοίχους – ψευδοροφές ή άλλα τέτοια σημεία, που μπορούν να βρουν καταφύγιο και φωλιές τα τρωκτικά εκτός και αν είναι ερμητικά κλειστά με κατάλληλα υλικά.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τρωκτικοκτονίας θα πρεπει να εφαρμοστεί για την αποτελεσματική εξόντωση των τρωκτικών. Η αναγνώριση των διαδρόμων – φωλιών και των τρυπών είναι πολύ σημαντική.Χρήσιμα εργαλεία είναι διαθέσιμα για την καταπολέμηση όπως τα αντιπηκτικά δολώματα, οι κολλητικές παγίδες και οι “φάκες”. Τα μηχανήματα υπέρηχων είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε βαρείες προσβολές.

 
Διαφήμιση
Free Joomla Templates by JoomlaShine.com